Get Adobe Flash player

Hypergevoelige Monique pent boek

door Vanda de Haan - Haarlems Dagblad - 16 April 2012

 

monique met boek aan het water 1

Twintig jaar heeft ze gekampt met chronische vermoeidheid. Maar nu is de Hoofddorpse Monique Steenvoorden genezen en heeft ze over haar medische zoektocht het boek 'Het onzichtbare zien!' geschreven.

 

HOOFDDORP - De honderden bladzijden vloeiden niet makkelijk uit haar pen. ,,Ik heb er zes jaar over gedaan'', zegt Monique lachend. ,,Ach, ik ben ook geen schrijver, maar heb economie gestudeerd.'' De Hoofddorpse leek het allemaal goed voor elkaar te hebben.

 

Ze had een goede baan als manager, een liefdevolle man en een gouden toekomst in het verschiet. Maar alles veranderde op haar vijfentwintigste. ,,Ik ging toen naar Hongkong, om een vriendin te bezoeken. Daar liep ik een virus op en werd ernstig ziek.'' Eenmaal terug in Nederland knapte Monique niet op. 

Na een uurtje inspanning moest ze een paar uur bijkomen. ,,Je ziet ook niks aan haar'', zegt man Edwin (48). Hij zit naast zijn vrouw in hun riante Hoofddorpse huis. ,,En Monique is altijd akelig opgewekt, dat maakt het des te moeilijker.'' Hij vervolgt: ,,Dan komen vrienden bij ons langs en maken ze haar op die manier mee. Achteraf zeggen ze: het valt nu wel met haar mee, toch?

Maar de drie dagen daarna kan ze niks doen.'' Het stel heeft alle medisch specialisten afgelopen, maar zij stonden voor een raadsel. De artsen gooiden het uiteindelijk op chronische vermoeidheid, oftewel myalgische encefalomyelitis (ME). ,,Dat is een verzamelnaam voor patiënten waarvan ze niet weten wat ze mankeren'', zegt Monique. ,,Want ik werd maar niet beter.

 

 

Ik ben zo ziek geweest, dat ik twee jaar op bed heb gelegen.'' Zij pakte alles aan om beter te worden, zoals een bezoek aan therapeute Riet Hop.

,,Ik ging in 2006 bij haar langs en zij zei gelijk: jij bent supergevoelig voor energie van buitenaf.'' Energie? ,,Ja, het klinkt zweverig, ik weet het'',

geeft Monique toe. ,,En dat ben ik juist helemaal niet.'' Toch ging de Hoofddorpse in behandeling bij Hop. ,,Tweeënhalf jaar maar liefst. Een heftige tijd.''

Zo kwam ze er achter dat ze energie overneemt van anderen. ,,Ik weet het, het klinkt raar. Maar veel mensen dragen energie bij zich, zoals van overledenen.

'' En die energie neemt Monique onbewust over en gaat aan 'haar vreten'. ,,Stel je voor, iemand komt mijn praktijk binnen en is depressief'', zegt de Hoofddorpse, die haar eigen bedrijf Koru Life Coaching heeft. Daar werkt ze als coach en psychotherapeute. ,,Die persoon zit op een stoel en gaat daarna weg.

Zodra ik op diezelfde stoel ga zitten, word ik spontaan depressief.'' Ook kan Monique naar eigen zeggen doden zien.Wordt ze de nieuwe Char of Derek Ogilvie?

,,Ik sta gewoon open voor energie. Maar nee, daar wil ik verder niks mee doen.'' Ze claimt nu te zijn genezen. ,,Daarom heb ik mijn boek geschreven.

 

Er lopen in Nederland 60.000 mensen rond met ME. Als zij alle medische testen hebben doorstaan en die bieden geen uitkomst, dan moeten ze eens buiten hun eigen lichaam kijken.'' Monique's boek 'Het onzichtbare zien!' kost 18,95 euro en ligt nu in meerdere boekwinkels. Ook is het online te bestellen via onder meer ako.nl.